Skip to content

Bij vrouwen kan de bloedingsneiging veroorzaakt door de ziekte van von Willebrand zich vaak uiten als menorragie, ofwel zeer hevige of langdurige menstruaties. Wat zijn de redenen hiervoor en hoe kan dit voorkomen worden? We bekijken het hier in detail.

Verschillende oorzaken, verschillende behandelingen

Menstruatiebloedingen die (abnormaal) hevig zijn, kunnen verschillende oorzaken hebben. Om de menstruatie te normaliseren, worden daarom diverse therapieën gebruikt, variërend van hormonale behandelingen (desmopressine) tot behandelingen voor bloedstollingsproblemen (tranexaminezuur, stollingsfactorconcentraat). In zeldzamere gevallen kan zelfs een chirurgische ingreep nodig zijn.

Hevige menstruaties en de ziekte van von Willebrand

Als u de ziekte van von Willebrand hebt, dan is het tekort aan von Willebrandfactor (VWF) of het niet goed functioneren ervan de oorzaak van de bloedingsneiging die u ervaart

Het tekort of disfunctioneren van VWF aanpakken

De VWF is een eiwit dat diverse functies vervult in de stollingsfasen: als het in mindere mate in uw bloed aanwezig is of niet correct functioneert, heeft dit invloed op de efficiëntie van het bloedstollingsproces. Wat kunt u doen om deze stolling en uw menstruatie weer normaal te krijgen? Verhoog het niveau van VWF in uw bloed. Om dit te bereiken is de meest gebruikelijke oplossing het toedienen van een stollingsfactorconcentraat.

 

 

 

 

Back To Top